Základní vitamíny v době těhotenství
Vážnost těhotenství se odráží v nejrůznějších potřebách, jako je lékařská péče, adekvátní výživa apod. Užívání prenatálních vitamínů pomůže zaplnit nutriční mezery ve vaší stravě a jejich případný vliv na zdraví vás a dítěte. Existuje mnoho vhodných vitamínů a minerálů, které jsou vhodné doplnit v průběhu těhotenství.
Přestože jsou následující vitamíny důležité v období těhotenství, kdy má tělo ženy zvláštní nároky, je vhodné detailní příjem vitamínů a živin konzultovat s lékařem.
Kyselina listová
Ta je považována za výborný doplněk pro těhotné. Je vhodné ji brát ještě před otěhotněním, neboť zvyšuje šance na početí. Kyselina listová a vitamín B hrají důležitou roli při vzniku červených krvinek, podporují placentu a jsou prevencí proti defektu neurální trubice.
Vzhledem k tomu, že se vrozené vady objevují již během první 3-4 týdnů těhotenství, je důležité, abyste kyselinu listovou začali doplňovat hned v počáteční fázi těhotneství (či ještě dříve), kdy se rozvíjí mozek a mícha.
Výzkum prokázal, že prenatální doplňky mohou snížit riziko nízké porodní hmotnosti. Při studii se ženám, které konzumovaly kyselinu listovou po dobu alespoň jednoho roku před otěhotněním, snížila pravděpodobnost předčasného porodu o 50 % a více.
Obvykle se doporučuje začít užívat kyselinu listovou pravidelně po dobu nejméně jednoho měsíce před otěhotněním a poté dále v průběhu. Nezapomeňte příjem doplňků konzultovat se svým lékařem.
Přírodní zdroje kyselin listové jsou zejména listová zelenina, fazole, citrusové plody, ořechy, hrášek, brokolice či pomerančový džus.
Železo
Ženy obecně potřebují více železa než muži. Železo je jedním z nejdůležitějších vitamínů pro těhotenství. Pomáhá totiž krvi při vstřebávání kyslíku, který je pro vás a dítě zásadní. Dostatek kyslíku je důležitý pro správný růst a rozvoj dítěte. Nedostatek železa může vést k vážným následkům.
Během těhotenství tělo potřebuje zvýšený přísun krve, proto je zapotřebí zvýšit adekvátně příjem železa. Zdravá krev (což lze určit při testu hemoglobinu) je zásadní pro těhotenstí. Těhotná žena s nedostatkem železa je unavená, náchylná k infekcím a má nedostatek koncentrace.
Mezi vhodné zdroje železa patří maso – zejména hovězí a tuňák, celozrnné pečivo, cereálie obohacené železem, luštěniny, špenát či sušené ovoce. Naopak se vyhněte čaji a kávě, protože mohou blokovat příjem železa.
Doktor může rozhodnout, zda-li je vhodné doplnit železo skrze tablety. Nicméně přírodní zdroje vitamínů jsou vždycky ty nejúčinnější a tělo je dokáže nejlépe přijmout.
Vápník
Vápník je důležitý pro každého a pro těhotné ženy dvojnásob. Vápník není jenom na budování zubů a kostí, jeho dosah sahá mnohem dál. Udržuje totiž krev a svaly v pohybu, pomáhá přenos nervových impulsů. Tělo si vápník neumí samo vytvořit, takže ho potřebuje dodat z vnějších zdrojů v podobě vhodných potravin a doplňků.
Během těhotenství dostane dítě všechny živiny z matky. I vápník je převzat z těhotné ženy a když se nedoplní dostatek vápníku, dochází ke snížení hustoty kostí. A aby vaše dítě mělo silné kosti a zuby, musí mít v první řadě silné kosti a zuby matka samotná. Stejně tak je důležité zvýšit příjem vápníku v průběhu kojení.
Mezi vhodné zdroje vápníku patří jogur, sýry (čedar), vápníkem obohacené potraviny (cereálie), mléko (i sójové je vhodné), džusy, chléb, cereálie, tmavě zelená listová zelenina a rybí konzervy s kostí. Je vhodné kontrolovat etikety a znát přesné množství vápníku, které konzumujete. Případně můžete doplnit vápník z doplňků stravy.
Jako možné doplňky jsou citrát vápenatý (možno na lačný žaludek) a uhličitan vápenatý (nejlépe v průběhu jídla). Narazíte na doplňky, které obsahují i vitamín D, který pomáhá tělu vstřebávat vápník.
V průběhu těhotenství se doporučuje konzumovat max. 2500 mg vápníku denně. Větší množství vápníku by mohlo být neprospěšné, protože by bránilo tělu absorbovat další důležité živiny, jako je zinek a železo.
Vitamín C
Vitamín C (kyselina askorbová) je antioxidant, který hraje důležitou roli v ochraně tkání. Také podporuje imunitní systém a vstřebávání železa. Nedostatek kyseliny askorbové může přinést riziko ruptury chorioamniotické membrány, což se děje zejména v méně rozvinutých zemích.
Nedostatek vitamínu C může být škodlivý i pro vývoj mozku plodu.
Mezi zdroje vitamínu C patří citrusové plody, zelené fazloe, jahody, papája, brambory, papriky, brokolice a rajčata.
Zinek
Je to důležitý prvek pro někokolik biologických funkcí, jako je syntéza bílkovin a normální růst. Zinek hraje významnou úlohu i při buněčném dělení. Celkově podporuje růst a vývoj plodu.
Zinek produkuje inzulín, který regulujue hladinu cukru v krvi. Zinek snižuje riziko komplikací v průběhu těhotenství i nízkou porodní hmotnost.
Přestože se potřeba zinku v průběhu těhotenství zvyšuje, je obtížné určit přesné dávkování. Opět je nejlepší přijímat zinek z vhodných potravin, kdy ho tělo umí naplno využít. Z potravin je vhodné červené maso, drůbež, celozrnná mouka, obohacené cereálie, fazole, ořechy, ústřice a mléčné výrobky.