Zdravá a krásná

magazinzeny.cz

Krása a zdraví jdou spolu ruku v ruce. Přinášíme vám tipy, které vaši krásu podpoří, pomohou vám získat úzký pas a navíc výrazně snížíte riziko rakoviny.

Vynecháte tuk

Čím více tuku budete jíst, tím vyšší bude riziko vzniku rakovinného bujení. Dle jedné studie provedené na 500 000 lidech měli ti, kteří jedli nejvíce tuku (40% jejich denních kalorií)  o 23% větší pravděpodobnost vzniku rakoviny slinivky břišní než ti, kteří jedli tuk minimálně. Limit tuku je 20 – 35% vašich kalorií.

Sláva zelí

Zelí je bohaté na sulforaphane, chemickou látku, která v těle zvyšuje tvorbu enzymů, které odzbrojují poškozené buňky a volné radikály.

Špenát

Lidé, kteří jedí kyselinou listovou, kterou nalezneme v listové zelenině jako špenát, mají o polovinu menší šanci vzniku rakoviny kůže. Zelenina listová pomáhá opravit DNA.

Jezte žloutek

Z výzkumu v roce 2009 vyplývá, že má žloutek ochranný vliv před rakovinou. Žlutá hmota je bohatá na cholin, který je spojován s nižším výskytem rakoviny prsu. Jeden žloutek poskytuje 25% denní spotřeby.

Zázračné ostružiny

Obsahují antokyany, silné antioxidanty, které bojují proti různým formám rakoviny.

Nevynechávejte sýry

Studie provedená na 120 000 ženách zjistila, že u žen před menopauzou pomáhá chránit před rakovinou konzumace mléčných výrobků zejména s nízkým obsahem tuků.

Losos

Losos i další ryby s vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin mohou pomoci uklidnit případné riziko vzniku rakoviny.

Celozrnné je to správné

Celozrnné sacharidy jsou výborným zdrojem vlákniny. Vyšší denní příjem vlákniny může pomoci snížit riziko rakoviny tlustého střeva o 40%.

Šálek čaje

Pití 2-6 zeleného horkého čaje denně pomáhá předcházet rakovině kůže a může zvrátit stárnutí kůže. Pití v horkém stavu umožňuje přijmout největší množství katechinů, což jsou významné protirakovinné antioxidanty.

Získejte D

Potraviny s vyšším obsahem vitamínu D, jako je nízkotučné mléko, pomáhají detoxikaci rakovinotvorných chemikálií, které se uvolňují při trávení jídla s vysokým obsahem tuku.

Ovoce

Citronová i pomerančová kůra obsahuje d-limonem, antioxidant, který snižuje riziko rakoviny kůže až o 30%, pokud budete konzumovat množství o velikosti 1 polévkové lžíce za týden. Strava by měla být bohatá na ovoce a zeleninu, což je základ protirakovinové prevence.