Zlepšete své zažívání!

magazinzeny.cz

Trávicí a zažívací potíže zná mnoho z nás. Někoho trápí jenom někdy, u jiných se z toho stává postupně chronické onemocnění. Naše zažívací potíže často pochází z nevhodné stravy. Málokterá z nás má dnes čas vařit si vždy čerstvá a zdravá jídla, proto mnohdy sáhneme spíše po zpracovaných potravinách. Dobrá zpráva je, že změnou stravovacích návyků vaše potíže mohou zmizet!

Abyste dosáhli co nejlepších výsledků, přinášíme vám seznam pěti fantastických potravin, které vám pomohou udržet rovnováhu ve vašem zažívacím systému. Zajistí maximální využití živin a řádné odstranění odpadu. Tento seznam potravin samozřejmě není kompletní, ale jedná se o vítané pomocníky v boji s trávicími obtížemi.

Ovoce (zejména papaja a ananas)
Mlsání nezdravých potravin či jezení jídla s vysokým podílem sacharidů může “zalepit” váš zažívací trakt a vede mnohdy k nadýmání. Proč si nevezmete místo čipsů či sušenek ovoce? Ananas a papaja jsou zvláště prospěšné potraviny na podporu dobrého trávení, protože obsahují proteolytické enzymy, jako je bromelain, které mají antimikrobiální a antiulcerózní vlastnosti a pomáhají rozkládat potraviny a převzít jejich živiny.

Fermentované a probiotické potraviny

Přestože jsou vymačkány čerstvě, většina džusů a jiných nápojů jsou pasterované, a proto neobsahují žádné živé enzymy nebo prospěšné bakterie, které jsou určeny k udržené zdravé a vyvážené střevní flóry. Proto je důležité konzumovat potraviny a nápoje, které byly fermentovány či kultivovány. Obsahují živiny nezbytné pro správné trávení. Mezi tyto potraviny patří jogurty, kefír, kombucha, jablečný ocet či fermentované zelí.

Polévka Miso
Tradiční japonská polévka Miso je další kvašená potravina, která má vysoký podíl bílkovin. Autentická polévka, která zahrnuje dvojí proces fermentace, obsahuje sojové boby či semena v kombinaci s přírodní solí. Ty mohou být ponořené v teplé vodě a produkují tak vydatný pikantní nápoj, který činí náš žaludek šťastným.

Avokádo
Avokádo je bohaté na zdravé tuky a vlákninu, navíc skvěle chutná a je pro většinu dobře stravitelné. Vlákniny obsahuje nadprůměrné množství a podporuje tak správné zažívání i orgány, které mají v našem těle na starosti čištění.

Červená řepa
Další potravina bohatá na vlákninu, ale i na vitamíny, minerály či enzymy. Červená řepa podporuje zdravou střevní výstelku a správnou funkci hladkého svalstva, což podporuje normální a pravidelnou stolici. Navíc získáte cenné zásoby cholinu, železa, draslíku a hořčíku.