Znáte bulgur? Ochutnejte ho podle našich receptů s bulgurem

magazinzeny.cz

Bulgurové karbanátky s mrkví

Ingredience: 250 g pšeničného bulguru, 1 cibule, 1 mrkev, 2 lžíce kukuřičného škrobu, 2 vejce, 1 stroužek česneku, podle potřeby strouhanka, mletý kmín, majoránka, olej

Příprava: Bulgur uvařte podle návodu na obalu, nechte ho vychladnout a poté promíchejte s vejci, kukuřičným škrobem a jemně nastrouhanou mrkví. Do směsi přimíchejte jemně nakrájenou cibuli, trošku majoránky a mletého kmínu, prolisovaný česnek. Přidejte takové množství strouhanky, aby se daly tvořit karbanátky, které pak po vytvarování obalíte ještě ve strouhance. Osmažte z obou stran na rozpáleném oleji a podávejte.

Doba přípravy: 40 minut

Ovocný salát s bulgurem

Ingredience: 150 g bulguru, 1 lžíce másla, 400 ml mléka, sůl, 1 bílý jogurt, citronová šťáva, podle chuti směs ovoce a med, rozinky, oříšky

Příprava: Bulgur vložte do vysoké pánve, zalijte osoleným mlékem, přidejte lžíci medu a máslo. Nechte vařit na mírném ohni cca deset minut a nechte posléze ještě deset minut přikryté. Potom bulgurovou směs odkryjte, dobře promíchejte a nechte vychladnout. Ovoce nakrájené na kousky zakapejte citrónovou šťávou, přidejte oříšky a rozinky. Ovoce promíchejte s bulgurem a všechno smíchejte s bílým jogurtem.

Doba přípravy: 45 minut

Telecí řízek plněný bulgurem

Ingredience: 80 g pšeničného bulguru, 2 cibule, 200 ml vody, 2 lžíce oleje, trochu zelené petrželky, bazalky a bylinné kořenící směsi, 2 papriky, 4 plátky telecích řízků, 100 g žampionů, 2 vejce, 50 g másla, zeleninový vývar, Vegeta, podle chuti pepř a sůl, strouhanka

Příprava: Ve vysoké pánvi rozehřejte olej a zpěňte na něm nasekanou cibuli. K cibuli přidejte vodu, bulgur, koření či sůl. Vařte za občasného míchání asi patnáct minut k bulguru přidejte nasekanou petrželku, papriku a bazalku. Poté nechte chvíli vychladit. Připravte si olejem vytřenou zapékací mísu a dno poklaďte plátky žampionů, kolečka cibule. Vše okořeňte pepřem a Vegetou. Masové plátky osolte, opepřete a přeložte na polovinu. Pomocí párátek vytvořte kapsu. Kapsy naplňte bulgurem a uzavřete párátkem nebo sklepnutím masa k sobě. Naplněné řízky obalte ve strouhance a namočte v rozšlehaných vejcích. Poté je vložte na rozpálený olej, opečte po obou stranách a dejte do zapékací mísy na cibuli. Vše zalijte vývarem nebo vodou. Podle potřeby okořeňte a na povrch dejte plátky másla. Pomalu zapékejte při vyšší teplotě po obou stranách.

Doba přípravy: 60 minut