Pohanka: Superpotravina pro zdraví a pohodu
Pohanka je jedno z nejvíce přehlížených a podle mnoha odborníků jedno z nejúčinnějších a nejprospěšnějších semen na trhu. Navzdory svému názvu je pohanka daleko od rodiny pšenice. Ve skutečnosti se jedná o bezlepkové semeno, které je příbuzné rostlině rebarbory. Pokud pohanka ještě není součástí vašeho jídelníčku, po přečtení tohoto článku ji jistě zařadíte.
1. Zvyšuje vaši náladu a snižuje stres a úzkost
Pohanka je velmi účinná pro zdraví vašeho mozku a mysli. Uklidňuje, uvolňuje a bylo prokázáno, že zlepšuje náladu. Může pomoci snížit příznaky stresu, náladovosti a úzkosti. Je to díky tomu, že pohanka je vynikajícím zdrojem tryptofanu, který pomáhá uvolňovat serotonin – chemickou látku, díky které se cítíme šťastní a uvolnění. Pohanka je také bohatá na vápník a hořčík, které napomáhají relaxaci unaveným a bolavým svalům.
2. Snižuje radiační napětí
Pohanka pomáhá snižovat radiační stres z dlouhého pobytu u počítače, v letadle nebo při častém používání mobilních telefonů. Obsahuje antioxidant rutin, který chrání před poškozením buněk DNA. Rutin také stimuluje novou kostní dřeň a pomáhá snižovat oxidaci cholesterolu.
3. Vysoký obsah bílkovin a vitamínů B
Jeden šálek pohanky obsahuje asi 23 g bílkovin, což ji činí vynikající volbou pro vegetariány a vegany. Díky vysokému obsahu bílkovin vás pohanka déle zasytí a omezí chutě na sladké. Obsahuje také široké spektrum vitamínů B, včetně B1, B2, B3, B6, B12, biotinu, cholinu, kyseliny listové a kyseliny pantotenové.
4. Podporuje zdravou krev a snižuje toxicitu těžkých kovů
Pohanka je známá jako „krmivo pro stavbu krve“ díky vysokému obsahu železa, vitamínů B a antioxidantů. Pomáhá zlepšovat oběh a snižovat oslabené krevní cévy, hemoroidy a křečové žíly. Pohanka také přirozeně snižuje krevní tlak a LDL cholesterol.
5. Snižuje vysokou hladinu cukru v krvi
Pohanka dokázala snížit vysokou hladinu cukru v krvi díky vysokému obsahu vlákniny a přítomnosti sacharidové sloučeniny zvané D-chiro-inositol, která hraje roli při kontrole hladiny inzulínu a energie.
6. Protizánětlivé účinky a snížení alergií
Pohanka je přírodní protizánětlivá a také přírodní antihistaminikum díky vysokému obsahu antioxidantů a vitamínu E. Pro své hypoalergenní vlastnosti se pohankové skořápky často používají v náplních do matrací. Pohanku lze zakoupit syrovou, dehydrovanou, naklíčenou, praženou, jako mouku a jako nudle.