Recepty během těhotenství 1/2

magazinzeny.cz

Dýňová polévka

V době těhotenství vyživuje nastávající matka nejen sebe, ale i svůj plod. Proto by zvláště v tomto období mělo být tělo zásobeno velkým množstvím výživných látek.

Na přípravu dýňové polévky je potřeba mít dýni, cibuli, mrkev, sůl, pepř a česnek i olej. Nejprve je potřeba připravit si dýni, nakrájet ji na kousky a mrkev nastrouhat nahrubo. Na oleji osmahnout cibulku a poté přidat dýni i mrkev a zalít vodou. Je potřeba polévku tak dvacet minut vařit, dokud dýně i mrkev nejsou měkké. Jakmile se tak stane, zeleninu rozmixujeme a polévku ochutíme a trochu povaříme. Podávat je dobré s trochou čerstvé petrželky.

Rajčata plněná zeleninou a sýrem

Pro období těhotenství je nezbytná pořádná dávka zeleniny, která obsahuje nejen vitamíny, ale také kyselinu listovou pro dokonalý vývoj plodu a jeho mozku.

Plněná rajčata se připraví z rajčat, celeru, brambor, mrkve, jablka, okurky, citronu a strouhaného sýra. Dále pak bude potřeba sůl, pepř, majonéza a bílý jogurt nebo zakysaná smetana. Nejprve se vydlabou rajčata a vyplní se salátem z nastrouhaného celeru, a zbylé zeleniny nakrájené na kousky. Dále se zeleninový salát dochutí solí a pepřem a majonézou, která se zjemní jogurtem nebo smetanou. Přidá se sýr a nezapomenout i na vnitřky rajčat. Takto promíchaný salát naplníme rajčaty a posypeme sýrem.