Sezamové semínko a jeho kouzla
Sezame, otevři se…Sezamové semínko je opravdu kouzelné, o tom není pochyb! Je velice výživné a obsahuje řadu potřebných vitamínů a minerálů. Je to jedno z nejzdravějších semínek vůbec! Zkuste si s ním trošku zakouzlit…
Sezam pochází z Afriky a dnes se pěstuje také na východě, v Indii a Číně. Svědčí mu velmi teplé oblasti. Semínka obsahují olej, který se také lisuje a používá k pečení, vaření či do salátů. Sezamová semínka jsou kromě oleje a velice cenných nenasycených mastných kyselin bohatá na bílkoviny, vlákninu, vitamíny a minerály, zejména vápník, hořčík, fosfor, železo, vitamín E a niacin.
Konzumace sezamových semínek působí jako prevence proti osteoporóze a artróze, posiluje imunitu a výrazně zklidňuje a harmonizuje celý organismus. Při neurózách, depresích a jakémkoli stresu sáhněte po pochoutce ze sezamového semínka. Okamžitě dodává potřebnou energii a je velmi vhodné na hory, pro posílení po sportovním výkonu nebo jako legální doping před zkouškami ve škole. Nějakou tu sezamovou dobrotu uvítají také ženy těhotné, kojící a menstruující. Sezam totiž také pomáhá odstraňovat napětí a bolestivé křeče.
Sezamové pochoutky
Sezamové semínko můžete běžně objevit v nejrůznějším pečivu nebo sehnat opražené s medem ve formě tvrdých bonbónů – tzv. sezamek. Velmi známou, chutnou a oblíbenou sezamovou pochoutkou je také chalva. Jedná se o mleté sezamové semínko smíchané s cukrem, medem či jinými sladidly a často také ochucené skořicí, kakaem nebo nejrůznějšími oříšky. Známá je izraelská chalva nebo také velmi chutná chalva řecká. Je k dostání v obchůdcích se zdravou výživou nebo také v čajovnách.
Nutno také zmínit sezamovou pastu, tzv. Tahini, která je vyrobena z pražených mletých semínek. Je výborná k mazání na pečivo nebo k přípravě již výše zmíněné chalvy či tradičního arabského pokrmu hummusu, který se připravuje z cizrny.
Recept na domácí chalvu:
Sezamovou pastu (Tahini) zakoupenou v prodejně zdravé výživy smícháme s rýžovým sirupem a tvoříme malé kuličky, které obalujeme v kokosu. Získáme tak velmi chutnou a zdravou pochoutku. Skladujeme v chladu a suchu.