Skvělé koření – Bazalka pravá
Bazalka pravá je jednoletá bylinka, která se v Evropě objevila kolem 16. století, jelikož místem jejího původu je Asie, přičemž poměrně rychle se stala oblíbenou součástí evropské kuchyně,
Jak bazalku pěstovat
Buď si koupíte rovnou vzrostlou rostlinu nebo si ji vypěstuejte ze semene, které se sází od března do dubna. Půda by měla být humózní a kyprá. Bazalku můžete sklízet průběžně vždy pro konkrétní vaření, nebo pokud ji chcete na sušení, tak ji prvně sklidíte v květnu a pak ještě 2x- 3x v průběhu sezóny.
Vliv bazalky na lidské zdraví
Bazalka pravá obsahuje vitamin C, karoten, enznymy a různé minerální látky. Bazalkové koření zlepšuje chuť k jídlu a také činnost žaludku, mnoho lidí ocení její pomoc proti nadýmání. Dobrá je i v prevenci proti stresu, neboť uklidňuje nervový systém, solidní vliv má i při podpoře činnosti ledvin.
Kde lze bazalku v kuchyni využít?
Bazalka se hodí do zeleninových salátů, k ochucení jídel z těstovin, k masu, na pizzu nebo ji lze přidat do domácího bylinkového másla či zeleninové polévky.