Dietní recepty – pohankové rizoto a houbový kuba s pohankou
Rizoto z pohanky
Nejenom klasická rýže, ale i pohanka je dobrým základem pro rizoto. Základem je kromě ní samotné také zelenina, ideálně volená dle chuti. Nabízí se paprika, cuketa, lilek, mrkve, hrách i kukuřice. Pohanku klasiky uvaříme, a to buď s namočením předem, nebo bez. To ovlivňuje rychlost samotného vaření.
Když se proces chýlí ke konci, zeleninu vložíme na pánev a rychle orestujeme, aby změkla. Jakmile je hotová, můžeme přidat pohanku, vše promíchat a následně servírovat. Hotovo je v ideálním případě za 30 minut.
Houbový kuba
Vánoční jídlo, ve kterém je kromě pohanky třeba využít také směs sušených hub, cibuli a dále česnek. Z koření na dochucení nesmí chybět:
· Sůl a pepř
· Kmín
· Majoránka
Pohanku nejprve uvaříme. A to dle návodu na obalu. Mezi tím můžeme namočit houby, stejně jako si najemno nakrájíme cibuli, kterou zpěníme a lehce orestujeme. K ní přidáme houby i s vodou, kde byly naloženy. Vaříme, dokud se tekutina nevyvaří. Vše vložíme do pekáče, přidáme česnek a jednotlivé možnosti spojené s dochucením a dále pohanku. Tyto klasické recepty z pohanky počítají i s nutností zapečení. Na 180 stupňů Celsia vložíme pekáček do trouby a zde ho necháme zhruba 20 minut. Následně už můžeme servírovat. Ideálně teplé. Doba přípravy je 1 – 1,5 hodiny, dle délky vaření pohanky.