Plyn nebo dřevěné uhlí? Které grilování je zdravější?

magazinzeny.cz

Zdraví bere! Nebojte se, nechceme s vámi hrát karty, ale pokusíme se vám poradit, který gril si pořídit nejenom do domu, ale i na vaše cesty.

Grily jsou totiž naším čím dál častějším „společníkem“ na cestách. I k nám přišla doba, kdy grily nezůstávají stát na zahradách, ale nakládáme je do kufru automobilu, nebo do přívěsu a obytného auta. Jenže tím se logicky
zvyšuje riziko zdravotních problémů. A pokud máte plynový gril, tak se může jednat i o přepravní riziko spojené s výbuchem plynové bomby.

Takže pro co se vlastně rozhodnout? Odpověď není, jak asi sami tušíte, nijak černobílá. Grily na dřevěné uhlí jsou tradiční a oblíbené. Jejich hlavní výhodou je klasická vůně ohně a kouře, což dodává šmrnc celkové
atmosféře při grilování a jídlo má specifickou chuť. Jenže kapající omastek a připálené maso (pardón, pro některé chutně a příjemně připečené) se stávají zdrojem karcinogenních látek, odpovědných za vznik rakoviny. A to samé platí i pro vdechovaný kouř. Navíc na cestách budete muset řešit problém, kam se žhavým uhlím, pokud budete chtít jít spát. Riziko požáru tak logicky vzrůstá.

Plynový gril má v tomto směru poněkud jiná rizika. Spálit jídlo můžete i s ním, i když díky lepší možnosti regulace je riziko poněkud nižší. Vdechování kouře v tomto případě odpadá, ale vdechování plynových splodin
není o nic menším problémem pro naše zdraví! A že nemusíte řešit, co s nevyhořelým a rozpáleným dřevěným uhlím? To je jistě dobré, jenže můžete mít jiný problém. V případě extrémně vysokých teplot, nebo autohavárie při převozu může dojít k výbuchu plynové bomby – zdroje pro plynový gril. Sice k tomu dochází zřídka, ale na sto procent se riziko vyloučit nedá.

Pro jaký gril se tedy rozhodnout? Jak vidíte, každý má svoje pro a proti. Proto se rozhodujte srdcem a určitě neprohloupíte! Hlavní je stejně kvalitní jídlo pro grilování, dodržování bezpečnosti práce a eliminace přepáleného tuku a spáleného jídla.