Skvělé koření – Pažitka

magazinzeny.cz

Pažitka patří mezi nejznámější české koření, a roste v mnoha místech po celém světě.

Pěstování pažitky

Pažitku můžete vypěstovat ze semínek nebo si prostě oddělíte kousek pažitkového trsu, který se postupně rozroste. Pažitku není problém pěstovat jak doma, tak venku, jelikož je mrazuvzdorná. Nejužitečnější jsou listy sbírané na jaře, jelikož je v nich nejvíce síly a léčivých látek, ale obecně platí, že pažitku lze čerstvou používat po celý rok, pokud ji máte k dispozici.

Pažitka a zdraví

Hlavní látkou je vitamin C, ale v pažitce najdeme i vitaminy B1 a B2, sodík, draslík, vápník, fosfor nebo železo a další látky. Díky tomu by se měla stát součástí běžné stravy, jelikož tyto látky hrají v lidském zdraví a prevenci proti chorobám významnou roli.

Pažitka mírně snižuje vysoký krevní tlak, podporuje chuť k jídlu a zlepšuje trávení.

Pažitka v kuchyni

Pažitka se používá vždy ke konci vaření, tedy na dochucení, například těsně před podáváním polévky nebo jiných jídel. Vynikající jsou pažitkové pomazánky, tvarohy s pažitkou nebo si pažitku prostě nadrobno nakrájejte a posypte si jí namazaný chleba. Pažitka vám bude chutnat i v zeleninových salátech a vyzkoušejte ji smíchat s čerstvými listy petržílky.