Tofu? A to je vlastně co?
Už jste někdy jedli tofu? Ono je opravdu možné, že pokud nepatříte mezi zastánce zdravé výživy a pravidelně nenavštěvujete obchůdky se zdravou výživou či makrobiotické jídelny, ani nevíte, jak tofu vlastně vypadá, natožpak chutná! Pojďme si tofu trošku představit! Třeba na něj dostanete chuť.
Spousta lidí má k tofu přirozený odpor a to jen proto, že někde slyšeli, že je to fuj a se sýrem to nemá pranic společného. A přitom sami nikdy v životě ani ždibeček tofu neokusili! Takže žádné pomluvy, uveďme to na pravou míru.
Tofu je sójový sýr, který se vyrábí srážením sójového mléka. Má bílou barvu a seženete ho také s nejrůznějšími přísadami a příchutěmi nebo také v uzené podobě v každé prodejně zdravé výživy. Dnes ho už také nabízejí některé restaurace zaměřené na zdravou výživu.
Tofu je velice chutné a může se konzumovat jak po studenu, například k pečivu, tak je možné ho upravovat i dušením nebo smažením a přidávat například do těstovin nebo rizota.
Sójový sýr, který neobsahuje přidanou sójovou omáčku Shoyu, která obsahuje pšenici, je vhodný pro bezlepkovou dietu a obsahuje především rostlinnou bílkovinu, vitamíny skupiny B i vápník. Prodávají se z něj také již hotové karbanátky, pomazánky, salámy či saláty.