Vše o uzení 2/2

magazinzeny.cz

Jsou i elektrické udírny

Kromě klasických domácích udíren na dřevo existují také udírny profesionální, které jsou elektrické. Na nich je zajímavé hlavně to, že dokážou lépe udržovat potřebnou teplotu. Ty nejlepší mohou používat různé druhy briket z konkrétního dřeva, díky čemuž se svým fungováním dokonale vyrovnávají klasice.

Na výsledku uzení se podepisuje i příprava

Pokud jde o uzení masa, je nedílnou součástí nutnost naložení, třeba i na několik týdnů. Stejně tak může být součástí přípravy také předvaření, nebo naložení do soli. Postupy jsou spojené hlavně s typem používaného masa a s požadovaným výsledkem.

Kvalita dřeva je důležitá

Pokud je dřevo špatné, podepíše se to negativně na výsledku. Mělo by být dostatečně suché, stejně jako by nemělo mít plíseň. Jedině tak bude zaručený optimální výsledek, kdy se ze dřeva do udírny a do masa dostane jenom to nejlepší.

Je třeba pravidelná kontrola

Máme-li zmínit vše o uzení, je nutné nezapomínat ani na pravidelnou kontrolu teploty. Pokud je malá, je třeba přiložit. Pokud velká, je třeba vyvětrat. Důležité je poznamenat, že čím jsou menší výkyvy, tím lépe.