Dietní recepty – bramboračka a zapečené brambory

magazinzeny.cz

Bramborová polévka

Velmi oblíbené a v České republice známé jídlo. Jejím základem jsou nejenom brambory, ale i další dobře dostupné suroviny, jako:

· Mrkev a petržel
· Houby
· Cibule

Nejprve je změněná cibulka, ke které se následně přidá a opeče kořenová zelenina. Na řadu přicházejí houby, brambory a vše je zalité zeleninovým vývarem. Polévka se vaří, dokud nejsou brambory měkké. Poté se dochutí solí a pepřem, majoránkou, česnekem a může se podávat. V případě nutnosti zahuštění je ideální nastrouhaná brambora. Za hodinu může být hrnec této vynikající polévky hotový.

Zkuste dietní recepty s bramborami připravené v troubě

Známé zapečené brambory vařené i pod názvem „francouzské“. Základem jsou brambory, trocha nízkotučného mléka, vejce a kvalitní šunka s minimem tuku. Brambory se spolu se šunkou vyskládají na pekáč a poté se přelijí směsí rozšlehaného vajíčka a mléka. Přikryjí se a dají se do trouby zhruba na 40 minut.

Na 180 stupňů. Poté se víko odstraní, a zhruba 20 minut se dopékají. Následně se ihned servírují, třeba se zeleninovým salátem. Doba vaření, kterou tyto dietní recepty s bramborami potřebují, je přibližně dvě hodiny.