Dietní recepty – hrachová kaše a pstruh na zeleném hrášku
Hrachová kaše
Jednoduchý pokrm, ke kterému je třeba použít hrách a dále cibulku, vejce, sůl a pepř a trochu octa. Nejprve je třeba hrách dle návodu namočit. Před vařením zpěníme cibulku, a k ní hrách nasypeme. Přilijeme trochu vody a vše dusíme. Místo vody se hodí i zeleninový vývar.
Hrách vaříme do změknutí až rozvaření, přičemž ve finální fázi přidáme trochu octa a hrát lehce rozmačkáme. Měla by vzniknout kašovitá konzistence. Vajíčko rozklepneme na pánev, nebo uvaříme takzvané volské oko v mikrovlnce a podáváme s danou kaší. Za hodinu je pokrm hotový.
Pstruh na zeleném hrášku
Mezi dietní recepty s hrachem patří i gurmánské pokrmy, kde hraje roli chutný pstruh, jehož filety potřebujeme. Dále je vhodný zelený, nejlépe čerstvý nebo mražený hrách. Hrách vložíme do vody a povaříme, aby byl měkký, ale neztratil barvu. Následně ochutíme pstruha solí a pepřem a dáme ho opéci na pánev. Stačí jenom pár minut z každé strany, aby byl hotový.
Hrách dochutíme, lehce rozmačkáme, aby se lépe jedl. Naservírujeme na talíř, přidáme k němu pstruha a můžeme konzumovat. Jde o velmi rychlý pokrm, který může být hotový již za půl hodiny.