Jdeme na mixování
Po třech dnech odpočívání, kdy se dobře propojily jednotlivé chutě, je možné přistoupit k nejdůležitější fázi, kterou je samotné mixování. Můžeme využít tyčový mixér, blender nebo jiné podobné pomůcky. Důležitá je také intenzita mixování. Čím déle budeme mixovat, tím jemnější výsledná hořčice bude. Zde záleží na naší chuti a preferencích.
Pokud si přejeme, aby byla hořčice hladká jako z obchodu, je třeba mixovat důkladně a po delší dobu. Pro hrubozrnný výsledek stačí zhruba poloviční doba mixování.
Doladíme barvu domácí hořčice a dochutíme
Ne vždy může hořčice nabídnout barvu, jakou bychom chtěli. Pokud je vaším cílem dokonale žlutá barva, můžete se obejít bez barviv. Stačí přidat trošku kurkumy, která ji obarví do požadovaného odstínu. Opět je třeba lehce promixovat nebo důkladně promíchat. Finální fází jsou najemno nasekané bylinky, které dodají zajímavý vzhled a pozitivně ovlivní výslednou chuť.
Chuť hořčice lze doladit dle vlastních preferencí, například přidáním více octa, trošky cukru nebo citronové šťávy. Tím je domácí hořčice hotová a připravená ke konzumaci.