Proč by se mělo dítě stravovat doma a nikoliv ve školní jídelně

magazinzeny.cz

Stravování je pro děti velmi důležité, zvláště ve chvílích, kdy jsou děti maličké, větší i v pubertě. Samozřejmě strava a stravování je důležité pro celý váš život, nejen v době, kdy jsme děti. Stravou dokážete změnit ve vém těle mnohé věci a dokážete stravou předejít také určitým nemocem.

Pravidelná strava v životě ovlivňuje řadu věcí, a proto je nutné se stravovat pravidelně, jíst pestrou stravu, jíst pravidelně a hlavně zdravě. V dnešní době mnoho lidí a hlavně dětí propadá kouzlu fast foodů, kde vám udělají jídlo rychle, dobře chutná a pro děti se navíc najde také hračka. Nikdo ovšem už nevidí, že jídlo je smažené, kořeněné, mleté, je v něm plno éček, plno soli a je těžce stravitelné. Pojďme se nyní podívat na to, proč by se radši vaše dítko mělo stravovat doma než ve školní jídelně.

Od dob, kdy se ve školní jídelně dělala UHO (univerzální hnědá omáčka) a každý den se do ní přidalo něco jiného, jsou sice dávno pryč, ale pořád to ještě není ideální. Mnoho lidí, kteří pracují na týdenním jídelníčku pro děti, nemá potřebné školení ve stravování a ve výživě pro děti. Samozřejmě musí dodržovat určité standarty, které jsou dány ve stravování dětí, ale není to ono. Navíc často se používají ve školních jídelnách dochucovadla, která jsou plná soli, plná éček a jiných umělých doplňků, které sice navodí chuť jídlu, ale pro zdraví vhodné nejsou. Navíc, nikdy přesně nevíte, jak v jídelně vaří, co do jídla dávají.

Pokud se děti stravují doma, máte také kontrolu nad tím, co vaše dítě sní, kolik toho sní. Když ve školní jídelně vaří něco, co dětem nechutná, obvykle to odnesou celé netknuté, nebo se v tom jenom trošku porýpou a odnesou to. Vám doma řeknou, že vše snědli. Pokud děti jí doma, vy jim vaříte jídlo, které chcete, víte přesně, co do něj dáváte, čím jej ochucujete. Vaříte doma také zdravě, což se o školní jídelně moc říci nedá, musí myslet ekonomicky a vařit ekonomicky. Vy dětem můžete udělat k jídlu zeleninovou oblohu, uvařit silný vývar, zeleninovou polévku, kyselé zelí a podobně. Můžete také jednou týdně do jídla zařazovat ryby. Pokud nechcete, aby vaše dítko jedlo jednou týdně sladká jídla, doma sní sladkostí dost, zkrátka je nevaříte.

Doma ovlivňujete vše, co dítě jí, ve školní jídelně nevíte, jak dělají jíšku, jak zahušťují polévku, zda do bramborové kaše dávají opravdu kaši a podobně. Pokud jíte doma i vy s manželem je to také ekonomičtější, ušetříte za jídlo, protože můžete vařit na dva dny a to prospěje i finanční stránce domácnosti.