Skvělé koření – celer

magazinzeny.cz

Celer patří mezi dvouleté rostliny, jenž si můžeme bez problémů vypěstovat na zahrádce.

Pěstování celeru

Nejvhodnější je výsev semen během února či března a vyčkat, až vyrostou malé sazeničky, které se následně vysadí v době, kdy už nehrozí mrazíky, tedy nejlépe v květnu. Celer prospívá v těžší půdě plné živin.

Celer a lidské  zdraví

Celer obsahuje hlavně v listech pěkné množství vitaminu C, dále karoten, bílkoviny, vitamin B1, vitamin B2, fosfor, železo, hořčík, vápník nebo draslík.

Celer pomáhá činnosti ledvin a povzbuzuje chuť k jídlu. Je docela škoda, že mnoho lidí celer nemá příliš rádo, jelikož zvyšuje prokrvení pohlavních orgánů a lze ho tedy zařadit do skupiny přírodních afrodisiak! Dostravy ho můžou zařadit i nemocní cukrovkou, kterým nemoc o něco zlepšuje,

Celer v kuchyni

S listy celere je možné zacházet podobně jako s petržílkovou natí, ale pozor, jsou aromatičtější, tedy se jich používá o něco méně. Nať a listy fungují jako dobré koření i jako součást kořenících směsí, proto se přidává do polévek, omáček pomazánek apod.. Bulva celeru je skvělá jako součást zeleninového vývaru, může se usmažit jako řízek nebo se z ní dá udělat celerová kaše.