Skvělé koření – libeček lékařský
Libeček lékařský patří mezi trvalky a dorůstá výšky až 2m. Zemí jeho původu je Asie a běžně se s ním setkáte i v jižních částech Evropy. V tuzemsku se pěstuje na zahradách.
Jak pěstovat libeček
Libeček si předpěstujte ze semen nebo můžete získat oddělek staré rostliny. Sazenici vysaďtě samostatne nebo je dejte alespoň 50cm od sebe, aby každá rostlina měla dostatek životního prostoru.
Libeček a zdraví
V libečku najdeme vitamin C, silici s terpineolem, organické kyseliny nebo hořčiny. Mezi jeho skvělé vlastnosti patří podpora vylučování soli z těla, což může pomoci i během hubnutí, dále povzbuzuje žaludeční šťávy a činnost žlučníku. Dobrý je taky v boji proti nadýmání a únavě, jestliže budete mít pocuhané nervy, libeček také pomůže.
Libeček při vaření a v kuchyni
Jako koření se používají čerstvé a nasušené listy, které se běžně přidávají do všemožných polévek a můžete je přidat do kořenících směsí. Velmi dobrý je v rajčatovém nebo paprikovém salátu a libeček potěší i jako koření při přípravě masových pokrmů. Čerstvý libeček dobře chutná i jako oživení tvarohových pomazánek.