Skvělé koření – pampeliška
Pampeliška, oficiálně zvaná Smetatnka lékařská je v rámci české kuchyně docela hodně zanedbávaná, což je opravdu škoda, jelikož má hodně co nabídnout.
Pampelišku nemusíte nijak pěstovat, jelikož se jedná o běžnou rostlinu, kterou najdete na mezích, lukách, ale často i na zahradě, kde je obvykle nevítaným plevelem.
Pampeliška a lidské zdraví
Pampeliška je vhodnou bylinou pro jarní detoxikaci organismu, podporuje tvorbu žluče a také moči. Hodit se může při nachlazení, jelikož dokáže uvolnit hleny a tím i dýchací cesty. Pomoci může také při nemoci králů – dně a revmatismu, zapomenout nesmíme ani na její podporu trávení.
V pampelišce se nachází vitamin C, vitaminy skupiny B, karoten, vitamin D, cholin, saponiny, hliník, mangan, železo, vápník a další látky,
Pampeliška v kuchyni
Klasikou je pampeliškový salát, jenž můžete obohatit například rukolou nebo hlávkovým salátem. Listy se vedle zeleninových salátů můžou přihodit i do polévek, kořen pampelišky se může uvařit a sníst, záleží na fantazii a chuti každého člověka.