Skvělé koření – Řeřicha setá

magazinzeny.cz

Tato opomíjená bylinka je velmi nenáročná jednoletá rostlina, které dorůstá až 40 cm a Řeřicha setá pochází původně s Afriky a Asie.

Jak pěstovat řeřichu setou

Bylinka potřebuje teplo a světlo, tedy se nejlépe pěstuje v bytě. Semena zasadíte do zvlhčené vaty a během týdne vyrostou rostlinky do výšky 6cm, které sklidíte a vysadíte nové. Při pěstování na zahradě potřebuje řeřicha lehčí půdu a výsadba probíhá od března do května – ovšem pozor na mrazíky.

Řeřicha a lidské zdraví

Řeřicha obsahuje vitamin C, betakaroten, vitamin B+, vitamin K, železo, síru, vápník nebo glykosidy. Příznivým vlivem tohoto koření na lidský organismus spočívá v močopudném účinku a podpoře tvorby žaludečních šťáv. Je také dobrou prevencí pro činnost žlučníku, kterou podporuje a příznivý vliv má také na krvetvorbu.

Řeřicha setá při vaření v kuchyni

Oblíbenou pochoutkou je řeřichový salát s olivovým olejem ochucený citrónem, solí a pepřem, přičemž zkombinovat ho můžete s různými druhy zelených salátů. Řeřichu můžete nadrovbno nasekat a posypat jí chleba s pomazánkou, nebo ji můežet přidat rovnou do pomazánky, tvarou či bylinkového masála. Dobrá je také jako součást dresinků, majonéz nebo ji položte na chlebíčky či jednohubky.